INFO BUAT LEPASAN SPM

Anda boleh melayari laman web ini untuk mengetahui peluang melanjutkan pelajaran selepas SPM.

http://www.lepasanspm.com/v1/

Biar apapun keputusan yang bakal anda terima nanti…yang penting teruslah belajar dan pilih kursus berdasarkan minat dan bakat anda. Kerjaya berasaskan minat akan mencipta sesuatu yang hebat dalam hidup anda. Di sini, cikgu ingin berkongsi artikel terbaru berkaitan potensi yang sangat sesuai dibaca oleh semua peringkat umur terutama yang sedang meninjau untuk ke menara gading !

PELUANG MELANJUT PEAJARAN

Menggapai Puncak Jaya

 Oleh

Zuridah Hanim bt Md Akhir

 ____________________________________________________

Sekilas pandang tiada sesuatu yang istimewa kepada anak muda yang kini telahpun menjangkau usia 34 tahun. Berbadan gempal dan rendah,  mempunyai raut wajah yang ‘biasa-biasa sahaja’ bukanlah satu pakej buat dirinya untuk menjadi seorang yang popular apatah lagi terpaksa bersaing hebat dengan wajah-wajah kacak yang digilai ramai gadis remaja. Wajahnya  lebih sesuai melakonkan watak-watak antagonis  dalam filem-filem korea. Malah dia telah dilabel sebagai seorang ahli muzik yang gagal. Pakej diri yang ada pada dirinya membuatkan sesiapa sahaja akan yakin bahawa  dia akan gagal meletakkan diri sebaris dengan kehebatan kumpulan U-Kiss,  Super Junior atau sekacak Kim Jaejoong  serta artis K-pop lain yang menjadi kegilaan remaja seluruh dunia. Namun Park Jae-Sang atau lebih dikenali sebagai Psy telah membuktikan bahawa potensi diri, bakat serta  kreativiti merupakan harta yang tidak ternilai.  Kini, nama Psy dan “Gangnam Style” hampir dikenali oleh seluruh dunia. Video muzik “Gangnam Sytle” telah dilawati oleh 805 juta pengunjung sehingga 5 Disember 2012 mengatasi penyanyi Justin Bieber. Mempertaruhkan tarian gaya kuda ciptaannya, Psy telah berjaya mengondol Anugerah Penghargaan Kebudayaan Okgwan (Anugerah Seni Tertinggi Korea)  dan Anugerah Video Muzik Terbaik MTV-EMMA di Eropah,

 

Psy berjaya menggali sesuatu yang sangat berharga dalam dirinya iaitu POTENSI DIRI. Mungkin beliau sendiri tidak menjangka akan memperoleh kejayaan seperti yang dikecapi hari ini. Beliau hanya ingin menjadi ikon muzik di korea namun tarian kudanya telah ditarikan oleh seluruh dunia malah Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-Moon dan Barrack Obama, Presiden Amerika Syarikat sendiri pernah menari tarian “Gangnam Style”.  Malah Ban Ki-Moon pernah mengeluarkan kenyataan bahawa di saat dunia sedang ‘panas dan bergolak’, hanya Psy sahaja yang dapat menyatukan penduduk planet ini dengan tariannya.

 

Bagaimana dengan anda ?  Adakah anda mengenali potensi diri anda  iaitu harta karun rahsia yang tertanam dalam diri. Yang pasti, potensi membolehkan manusia biasa bakal  akan mencipta kejayaan yang luar biasa. Manusia dilahirkan mempunyai kemahiran dan kepakaran yang berbeza. Jangan biarkan potensi diri terkurung dalam minda yang terjajah.  Potensi perlu dicari, digali,  disiram, dibaja, digilap, dikembangkan dan ditunjukkan kepada orang lain supaya kehebatan dan bakat yang diperoleh akan memberi  nilai tambah kepada diri. Apatah lagi remaja hari ini perlu bersaing hebat di pasaran kerja. Kemahiran ‘memasarkan diri’ perlu dikuasai supaya setiap diri kita mempunyai kelebihan yang mungkin tidak dimiliki oleh orang lain.

Apakah sebenarnya potensi ?  Potensi ialah bakat atau kecenderungan yang ada pada individu yang membolehkan seseorang itu berupaya melakukan sesuatu yang terbaik berdasarkan kemahiran yang dimilikinya. Potensi merupakan tenaga  kekuatan jiwa,  roh, nyawa dan minda seseorang yang dapat mengukur tahap kekuatan dan kelemahan diri yang dimiliki tanpa diketahui orang lain. Malah para motivator sering menjadikan potensi diri sebagai modal untuk membangkitkan motivasi para peserta kerana mengenali potensi dan bakat yang ada membolehkan seseorang individu itu mampu membuat perubahan yang besar dalam hidupnya. Apabila potensi dapat dikenalpasti, seseorang remaja itu dapat mengatur strategi masa hadapannya dengan  membuat perubahan diri  dan mengambil tindakan yang sewajarnya untuk mencapai  apa yang dicita-citakan.

 

Mengenali potensi diri bermakna kita mengenali bakat yang ada dalam diri. Setiap insan yang dilahirkan dikurniakan bakat yang berbeza-beza. Perbezaan ini membolehkan kita menjalani kehidupan secara saling melengkapi antara satu dengan yang lain. Bekerja sebagai chef untuk menyediakan hidangan yang lazat untuk dinikmati, menjadi penulis untuk merakamkan peristiwa dan menyampaikan maklumat, menjadi guru untuk mendidik, menjadi usahawan untuk menawarkan  barangan dan perkhidmatan kepada orang lain atau eksekutif pengurusan yang berjaya memerlukan kemahiran dan bakat supaya pekerjaan yang dilakukan bukan sekadar untuk menyara hidup tetapi mampu mempamerkan kecemerlangan  diri kita yang sebenar. Bekerja menggunakan bakat sebenar akan melahirkan keseronokan bekerja, meningkatkan motivasi dan prestasi, mengurangkan stress dan yang pasti akan mencipta kejayaan yang luar biasa dalam profesion yang kita ceburi, umpama pepatah arab yang menyebut sesiapa yang bersungguh-sungguh, maka dia akan berjaya. Membina profesion berasaskan  bakat bukan sahaja mampu membentuk individu yang cemerlang, malah mampu mengasah potensi modal insan dalam bidang kepakaran masing-masing untuk memajukan Negara.

UNTUK BACAAN LANJUT DAPATKAN DEWAN SISWA KELUARAN JANUARI 2012…..

D.SISWA JANUARI 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s