KLINIK UNTUK JAYA : 7 TEKNIK MOTIVASI MENJELANG PEPRIKSAAN

Teknik 1

Kekalkan   Imej Kejayaan  

  • Jika anda mahu mengekalkan semangat yang membara dalam diri   anda untuk berjaya, anda mesti mengekalkan   imej kejayaan di dalam minda anda. Seperti yang anda tahu,   minda anda hanya boleh fokus kepada satu perkara sahaja pada satu masa.   (There could be only one dominant thought at one time). Fikirkan, apakah imej   kejayaan yang anda ingin isi dalam minda anda?

Teknik   2

Dekati Sahabat Berfikiran Positif

  • Anda perlu bergaul dengan   pelajar lain yang juga berfikiran positif dan bersemangat untuk berjaya. Ada   Hadith Rasulullah S.A.W. yang mengatakan bahawa kalau kita berkawan dengan   penjual minyak wangi, badan kita juga akan berbau harum.

Teknik 3

Jauhi Sahabat Berfikiran Negatif  

  • Anda juga boleh kekalkan imej positif dengan menjauhkan diri daripada pelajar-pelajar yang bersifat negatif, malas, biadap, bising dalam kelas dan tidak mementingkan pelajaran mereka.

Teknik 4

Mulakan   dengan api yang kecil

  • Untuk menaikkan minat dan motivasi anda terhadap matapelajaran yang anda   tidak pandai ini ialah, pilih hanya satu bahagian kecil yang boleh anda   kuasai.
  • Apabila anda sudah   menguasai sesuatu walaupun ia kecil sahaja, ia adalah satu api semangat yang   telah mula menyala dalam diri anda. Percayalah bahawa, setelah api semangat   yang kecil ini telah menyala, anda akan rasa lebih berminat untuk menambahkan   apa yang anda tahu. Jadi anda kuasai bahagian lain pula.

Teknik   5

Lakonkan   Watak Kejayaan  

  • Apa yang   perlu anda buat ialah, apabila anda hendak duduk dan mula belajar, berlakon   seolah-olah anda adalah seorang pelajar paling pintar di Malaysia.
  • Mengapa perlu   berlakon?……… Sebabnya, otak anda tidak dapat membezakan sama ada berlakon   atau betul-betul rasa seronok dan pintar semasa belajar. Jadi, bila anda   berlakon seperti pelajar pintar, pergerakan tubuh anda akan berubah jadi   seperti pelajar pintar dengan sendirinya. Tetapi yang lebih hebat, pemikiran   anda akan jadi lebih lancar dan lebih mudah untuk memahami sesuatu. Pendek   kata, anda betul-betul jadi pelajar pintar.

             Teknik 6

Kurangkan Tekanan Perasaan

Apakah kesan tekanan menghadapi   peperiksaan ini ? Tuliskan 10 jawapan anda   di atas kertas. (3 minit dari sekarang……………..) (……..anda sudah tulis….?   Jangan sambung baca selagi anda belum tulis…. nanti anda tidak dapat faham   apa yang saya ingin sampaikan dalam mesej ini.)

Baiklah. Apa yang ada dalam senarai anda? Antara   kesan-kesan yang biasa pelajar tulis ialah pening kepala, tumbuh jerawat,   cepat marah, hilang mood, hilang selera makan,(bertambah selera makan pun ada   ), sakit perut, sakit hati, hilang tumpuan, rasa nak pengsan, benci tengok   kawan, benci tengok muka guru, benci tengok muka sendiri, dan macam-macam   lagi perkara yang negatif.  Baiklah.   Satu lagi soalan saya, dalam senarai anda, ada tak kesan yang positif atau   kesan yang baik? Hmm…. selalunya, saya tidak pernah tengok pelajar tulis   kesan yang baik bila ditanya tentang kesan tekanan perasaan. Padahal, memang ada kesan yang baik.

Firman Allah dalam Al-Quran, surah Al-Insyirah: Ayat   5-8,

“Oleh itu (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa   sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (mengerjakan sesuatu pekerjaan),   maka bersusah payahlah (mengerjakan yang lain). Dan kepada Tuhanmu sahaja   hendaklah engkau bermohon.”

Sabda Rasulullah S.A.W., “…dan ketahuilah bahawa kemenangan itu akan terhasil sesudah kesabaran, dan kelapangan itu akan muncul sesudah kesusahan. Dan ingatlah bahawa   bersama kesulitan itu sentiasa akan timbul kesenangan.” (Riwayat Ibnu Abbas)

Firman Allah dan sabda Rasulullah ini sahaja sudah   cukup untuk memberi kita ketenangan kerana sudah ada jaminan bahawa setiap   kesukaran dan kesulitan yang kita lalui pasti akan diberi ganjaran lain dalam   bentuk kesenangan dan kemudahan.

TEKNIK 7 : BERDOA DAN  BERTAWAKAL SEMOGA USAHA KITA BEROLEH   KEJAYAAN

 

Sumber   : http:// www.osmanaffan.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s